Vatsalihasten erkauman tutkiminen

Vatsalihasten erkauma on yleinen vaiva synnyttäneiden naisten keskuudessa, mutta myös ylipainosilla ihmisillä sekä urheilijoilla esiintyy kyseistä vaivaa. Vatsalihasten erkaumassa suoran vatsalihaksen oikea ja vasen puoli on erkaantunut ja vatsalihasten välinen jännesauma venynyt. Raskausvatsa, keskivartalolihavuus sekä raskas urheilu, jossa vaaditaan keskivartalolta tukea, altistavat vatsalihaksen jännesaumaa paineelle ja venymiselle, joiden johdosta erkauma syntyy. Synnytyksen jälkeen erkauman spontaanin palautumisen tulisi tapahtua 8-12 viikon aikana. Tämän jälkeen vatsalihasten saumaan jäänyttä rakoa voidaan kutsua erkaumaksi.

Vatsalihasten erkauma aiheuttaa monenlaisia ongelmia toimintakyvyssä. Selkäkivut, keskivartalon hallinnan ongelmat ja virtsankarkailu ovat esimerkkejä oireista. Erkaumasta voi kertoa vatsan pömpötys, "patongin" ilmaantuminen vatsalihasten keskilinjaan vatsaa jännittäessä tai kolo vatsalihasten välissä, mikä ilmenee esimerkiksi selinmakuu asennossa. Muita oireita voivat olla mm. paha olo selinmakuulla tai pulssin tuntuminen selkeästi vatsalla.  

Erkauman hoidossa keskiössä ovat harjoitteet, joilla lantionpohja ja poikittainen vatsalihas saadaan aktivoitua oikein. Tutkimisessa käytetään manuaalisia menetelmiä sekä ultaäänilaitetta, jolla erkauman suuruus saadaan mitattua luotettavasti.

HINTA: 85€/kerta

Facebook

Jaa tämä sivu